Att utbilda sig till hovslagare innebär att lära sig att sköta hästars hovar och att sko dem
vilket kräver både praktisk och teoretisk kunskap om hästens anatomi, hovvård, sjukdomar och smide. I Sverige är hovslagaryrket reglerat. Vilket betyder att en hovslagare måste ha en godkänd utbildning och ofta ett yrkescertifikat för att få arbeta professionellt. Här är vägen till att bli hovslagare:
![hovslagare](https://egomamma.se/wp-content/uploads/2024/07/Screenshot_20240701-123231_Gallery.jpg)
Att utbilda sig till hovslagare och ta hand om hästens skor
Först och främst finns det flera utbildningsalternativ beroende på förkunskaper och erfarenhet
Ett vanligt sätt att börja är att söka till gymnasieskolans naturbruksprogram med inriktning på hovslageri. Om man är ung och intresserad av att arbeta med hästar. Detta program ger en grundläggande utbildning inom hästhållning och hovvård.
För vuxna finns yrkesutbildningar inom hovslageri på flera platser i Sverige
Exempelvis på yrkeshögskolor eller hos privata utbildningsanordnare som är godkända av Jordbruksverket. Dessa utbildningar sträcker sig oftast över två till tre år och innefattar både teoretiska och praktiska moment. Under utbildningen lär man sig att analysera och bedöma hästars hovar. Att utföra olika typer av skoningar och att hantera smide för att kunna anpassa hästskor efter olika behov. Man får även kunskap om vanliga sjukdomar och skador som kan drabba hästars hovar.
Många utbildningar inom hovslageri erbjuder praktik hos en erfaren hovslagare
Detta är ett värdefullt moment där du får arbeta i verkliga situationer och skaffa dig praktisk erfarenhet. Vilket är nödvändigt för att bli säker i yrket. Efter avslutad utbildning kräver man vanligtvis att du klarar ett yrkesprov. För att få ett certifikat eller diplom som godkänd hovslagare. Även om du driver en ridskola kommer du behöva en hovslagare.
Efter utbildningen kan hovslagare välja att jobba självständigt och starta eget företag
Även att arbeta för en större hästgård eller hästklinik. Regelbunden fortbildning är också viktig, eftersom yrket ständigt utvecklas med nya metoder och tekniker för hovvård och skoning.
Att arbeta som hovslagare är fysiskt krävande men också belönande för den som brinner för att arbeta med hästar och vill bidra till deras hälsa och välmående.