Viktigt att tänka på när det gäller ridhjälm

Det finns många olika märken av ridhjälmar på marknaden och det kan vara svårt att veta vilka som är bra och vilka man ska undvika. Det är viktigt att välja en ridhjälm av hög kvalitet för att skydda huvudet vid en eventuell olycka.

När man letar efter en bra ridhjälm är det viktigt att titta efter märken som är testade och märkta med rätt säkerhetsmärkning. En ridhjälm som är godkänd enligt senast gällande säkerhetsstandard (VG1 01.040) är ett bra val. Det är också viktigt att hjälmen sitter bekvämt på huvudet och inte riskerar att glappa. Det finns flera märken som är kända för att tillverka högkvalitativa ridhjälmar, bland annat Samshield, KASK och GPA.

Vad är en ridhjälm?

En ridhjälm är en hjälm som används för att skydda huvudet vid ridning. Den är en viktig del av utrustningen och kan rädda livet på ryttaren vid en olycka. Ridhjälmar finns i olika storlekar och stilar men alla är utformade för att uppfylla vissa säkerhetsstandarder.

Säkerhetsstandarder

Ridhjälmar måste uppfylla vissa säkerhetsstandarder för att vara godkända för försäljning. I Sverige är CE-märkning obligatorisk för alla ridhjälmar som säljs. CE-märkningen visar att hjälmen har testats och godkänts enligt EU säkerhetsstandarder.

Utöver CE-märkningen finns det andra säkerhetsstandarder som en ridhjälm kan uppfylla. Till exempel kan hjälmen vara godkänd enligt den amerikanska säkerhetsstandarden ASTM eller den australiensiska standarden AS/NZS. Det är viktigt att notera att en hjälm som uppfyller flera säkerhetsstandarder inte nödvändigtvis är säkrare än en hjälm som bara uppfyller en standard.

Material och konstruktion

Ridhjälmar är vanligtvis tillverkade av en hård yttre skal och en mjukare inre kudde. Skalens uppgift är att skydda huvudet mot yttre påverkan medan kudden absorberar stötar och minskar risken för hjärnskador.

Materialet som används för skalet kan variera, men vanliga material inkluderar ABS-plast, kolfiber och glasfiber. Kuddarna är vanligtvis tillverkade av EPS-skum eller liknande material som kan deformeras vid en stöt för att absorbera energin.

Konstruktionen av en ridhjälm kan variera beroende på tillverkaren och modellen. Vissa hjälmar har ventilationssystem för att hålla huvudet svalt, medan andra har justerbara remmar för att säkerställa en bra passform. Det är viktigt att välja en hjälm som passar ordentligt och sitter bekvämt på huvudet för att ge bästa möjliga skydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *